I skogen

Satt under en mulen himmel längst ute på bryggan och lyssnade på tystnaden. Den absoluta tystnad som bara råder i en skog där ingen vistas, långt från vägar, hus och flygplan. Långt från det mesta, vid en klar sjö i skogen med vatten så rent att man utan problem kan kupa händerna, sänka ner dem i vattnet, ta upp dem igen och dricka och dessutom tycka att det är gott. Dinglade med benen. Vinden tog tag i skogen på andra sidan och ljudet av mörka, dystra granar och varmt färgade, liksom mer uppsluppna tallar blev till ett dovt sus som la sig som en mäktig, obarmhärtig, trolsk, trygg och oövervinnerlig ljudkuliss.

Vattnet luktade inte. Dock de fuktiga stenarna vid sjökanten. Det glesa gräset under tallarna och tallarna själva, alla fuktiga av tidigare stilla sommarregn, doftade också i det att den nyss höjda temperaturen fått fukten och dofterna att stiga. Söta, friska, syrliga dofter. Och där satt jag och kunde inte få nog av frisk luft. Jag andades djupt genom näsan. Njöt av renheten.

Stilla vatten låter inte. Ett träd kan inte tala, ej heller kan stenarna och jorden föra några ljud. Porssnåren vid sjökanten är stumma som en kall, grå betongvägg, men mer skira och väldoftande. Men plötsligt ropade storlommen från andra sidan sjön. Ropet blev till ett eko och ljudet mitt i tystnaden, endast ackompanjerat av skogens sus, väckte en rysning hos mig. Den totala stillheten, och lommens ensamma, ödsliga rop gav en mer påtaglig känsla av oändlighet än något annat jordiskt kan ge mig. Endast betraktandet av stjärnhimlen en klar natt och den efterföljande känslan av total oändlighet kan få mig att rysa mer innerligt än så.

Plötsligt ljudet av en vattenkran som öppnas. I viken med de vita näckrosorna på andra sidan sjön förändrades vattenytan. De mörka molnen hade gett vika för sitt innehåll och var tvungna att släppa ut det. I vattnet. En vägg av regn närmade sig sakta bryggan och ett stilla plaskande, strilande ljud fyllde omgivningarna. Längre bort, bortom där lommen så ödsligt ropat, höljdes den mörka, böljande skogen och bergen i vitgrå dimma. Regn. Vattenväggen över sjön kom närmare, framföst av några vindpustar och jag reste mig och ställde mig in under en av de största tallarna vid sjökanten för att slippa bli blöt.

I det ögonblicket var jag helt tillfreds.


Semester

Nää, jag är inte bitter. Se där något att säga om det förra inlägget i bloggen.

Sitter här på nattkröken och äter mögelost, kex och dricker öl (se där något att höja ögonbrynen för) och känner mig allmänt apatisk. Jag har nu den stora äran att avnjuta mitt livs första betalda semester. Således bestämde jag innan sänggåendet igår att jag skulle sova tills jag vaknade av mig själv idag. En lyx jag inte unnat mig på ett tag eftersom jag jobbat nio dagar i sträck, mestadels tidigt dessutom. La mig vid midnatt och vaknade tio minuter över ett. Ackumulerat sömnbehov?

Har gått i en dimma hela dagen idag. Var förbi på jobbet och hämtade tvätt eftersom jag var i akut behov av rena kläder och någon tvättid här hemma inte fanns att uppbringa. Det är det enda jag gjort på hela dagen. Lagade kvällsmat också förstås. I övrigt har jag bara suttit på min slöa röv och nött på stolen.

Det behövdes.