Upplysning

Tekniska finesser, det är något att vara tacksam för. Oftast åtminstone. Jag har en teknisk finess här hemma som är både till stor glädje och till visst förtret. Jag har nämligen en rörelsevakt för lyset i badrummet.

Ska det verkligen vara nödvändigt?

Nä - lika lite som det faktiskt är nödvändigt med vattenklosett i alla lägenheter. Folk levde med torrdass på gården förr och de levde bevisligen ändå. Skrivet som ett konstaterande helt utan ironi. Det är inte nödvändigt, men jag tänker inte ta bort de finesser förre lägenhetsägaren installerade. För så är det alltså. Mitt hem är fyllt av elektriska klurigheter vars nytta kanske inte alltid är så stor, men bekvämt är det.

Det är bekvämt att slippa famla efter lyset i vild panik när nöden gör sig påmind. Man går bara in, och så vart det ljus. Skulle man somna i badkaret eller på annat ställe visar sig en annan stor fördel med rörelsevakt, ty man sover som bekant bäst i mörker. Och så spar det energi också.

Lat blir man emellertid mycket fort, som bekant. Badrummet ligger rakt fram när man kommit innanför ytterdörren hemma och hallen är ganska liten, så det händer ofta att jag sträcker in armen genom den öppna badrumsdörren och viftar för att få lyse, istället för att bara tända lyset i hallen med strömbrytaren innanför dörren. För att inte tala om hur många jag säkerligen driver till vansinne då jag glömmer att släcka efter mig efter uträttat behov på andra klosetter än den hemmavid.

Lite för lysande, kanske.