Kontakt!

Jag befinner mig i föräldrahemmet och råkade på en pärm med tidningsurklipp i källaren igår. Källarfynd är alltid roliga och föräldrahemmets källare är sådan att man måste ta sig genom den med en klivande gångart och egentligen borde ha säkerhetslina och hjälm också, det finns väldigt mycket och det är organiserat väldigt lite där nere. Något slags vildmark på hemmaplan, med arvegods från två hushåll snabbt inslängt och bortglömt och dessutom åratal av eget bråte lagrat uppepå. En intressant miljö för närtida och ganska påtaglig släktforskning således.

Som vanligt när det gäller album och annat i den här familjen är de synbarligen slumpmässigt inrättade, vi har fotoalbum med ett femtontal bilder någonstans i mitten av albumet och resten tomt exempelvis. Tidningsurklippspärmen innehåller inte ett enda inklistrat urklipp, där ligger mellan bladen i stället några kompletta tidningar (vilket är oändligt intressantare än enstaka urklipp) och ett gäng lösa urklipp inslängda. Framförallt rör urklippen min pappas arbete men där fanns de i så många svenska hem befintliga dagstidningarna från den 1 och 2 mars 1986 sparade (varför kan ni nog alla lista ut själva, med mer eller mindre tankemöda). Jag bläddrade vällustigt genom Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen och lokaltidningarna, det vill säga Ludvika Tidning och Bergslagsposten, daterade 70.- och 80-tal och kom slutligen till Dagens Nyheter från just den 2 mars 1986. Huvudnyheten intresserade mig föga just då men jag bläddrade genom tidningen för att råka på andra intressanta fenomen och nyheter.

Jag fastnade för kontaktannonserna. Tro det eller ej. Det var intressant och tankeväckande och rentav underhållande läsning. Se nedan några kontaktannonser, tagna ur Dagens Nyheters spalter den 2 mars 1986. Återgivna med förkortningar och annat, precis som de står i tidningen.

"My sister indian teacher 37 wants serious contact with gentle man 38-48 interest in creating family good economy humour Love reply with recent photo 'S-Big eyes' "

"Ung polska i Polen ö besöka man. Sv pers nr. föd.ort. 'S-Ewa' "

"Jag är en tjej som söker tjejkompisar. Jag lider av nervösa besvär. 'S-inte ensam' "

"Hum" tänkte jag när jag läste. Det finns många annonser där man söker vänskap, sex eller sköna skogspromenader och där alla kön, åldrar och läggningar är representerade, men just dessa tre frångade av någon anledning mitt intresse. Tjejen med nervösa besvär är nästan misstänkt uppriktig. Polskan som önskar träffa svenska män med svenskt personnmmer och svensk födelseort väcker också vissa betänkligheter. Betänk dessutom att detta är 1986.  En annan intressant notering är för övrigt att de som söker efter intim kontakt med personer av samma kön, företrädelsevis män typiskt nog, tycks vara riktigt bra (?) på att använda förkortningar. Vad sägs om  annonsen nedan?

"Tyck du dig ha ngt gemens m J Dean o Tarz? Under 25 u har ngn gång drabb av bs fund? Skriv t ung snygg, mask, ngt bs k så kan vi fund tillsammans! Fotosv 'S-Frisk och kry' "

[I Expressen från dagen innan finns några postorderannonser som är riktigt underbart kryptiska, det enda som framgår (?) är att det är porr man säljer och att det företrädelsevis är män i filmerna, men annars lämnas mycket åt fantasin, under rubriken "Senaste homo tidn" kan man bland annat köpa "Revolt 3 - nov. -deb. -ann. -bild. -Sv. text" eller varför inte "Gayboy - ny ärt. akt. mel. sköna krop"? "Showboy 61 - yngre med rätt grepp" är den enda där man inte använt icke vedertagna och obegripliga förkortningar men med den beskrivningen begriper man ju ändå...? Tur att man inte är spekulant. Detta var en avvikelse från ämnet, men fenomenet är intressant, någon som kan utveckla den här funderingen om att man inom gayvärlden är mer flitig att använda förk. än i övrigt? Nähä, inte det nej...]

Av en ren slump köpte jag dagens eller i skrivande stund snarare gårdagens nummer av Dagens Nyheter och slog i rent forskningssyfte upp kontaktannonserna för att utröna om de ser likadana ut idag, mer än 20 år senare. Jag hittade inga kryptiska förkortningar, inte värre än vanligt alltså, men i övrigt är det sig ganska likt - skogspromenader och folk som uppebart saknar självkritik finns det mycket gott om medan vissa andra är uppriktiga så att man tror att de vill dölja något och andra bara är allmänt underliga. Några exempel från nutiden följer dock nedan - vad sägs om:

"Jag är en lätt alkoholiserad svensk man med bra arbete och ekonomi. Jag trivs med livet, men saknar ibland en kvinna att kunna ta en drink tillsammans med. Vi båda trivs bättre hemma än på krogen."

"Jag är en snäll och trevlig svensk kille som vill träffa en tjej från Thailand för seriöst förhållande."

"Gubbe: hårig, mullig, snusar, flegmatisk, omacho, dumsnäll, ej bra ekonomi, ej högre utbildning, orakel, söker fertil kvinna utan pruttfobi."

"Kille 20 år, blond, snygg, lite halvgalen söker skön, vacker kille max 25 år gärna sthlm eller göteborg"

Jag tycker mig märka att män som söker mycket yngre kvinnor eller asiatiska kvinnor är något fler 2007 än 1986 men det kan också vara något med skrivsättet. Det är också bland män som söker samtliga annonser ovan är tagna - kvinnorna utmärker sig knappt alls. Avdelningen "resesällskap" har jag bortsett från böde 1986 och 2007, nån begränsning måste man väl få göra (herregud, det är bara en blogg) och jag har inte läst allt så noga, men just det faktum att det nästan enbart är männen som utmärker sig och att jag tycker tonen i de manliga annonserna är ett kvarts till ett halvt uns mer rakt på sak och kanske lite mer påfluget 2007 än 1986 är egentligen de stora skillnaderna, förutom att förkortningar knappt alls förekommer i 2007 års annonser (det har väl blivit billigare).

Se där en synnerligen ovetenskaplig analys och jämförelse av sökandet efter relationer på 1980-talet kontra 2000-talet. Något måste man sysselsätta sin arbetarhjärna med mellan varven. Nu ska jag gå och lägga mig.

På återseende.


Punganalys

Investerade i en ny plånbok. Den gamla kostade etthundratjugonio kronor i affären och åtskilliga enkronor längs vägen eftersom det gick hål på myntfacket efter en mycket kort tid och jag inte upptäckte det förrän efter mycket lång tid. Jag lagade den provisoriskt med kontorstejp och har sedan använt plånboken i det skicket i nästan ett år. Tejpen är bra nuförtiden.

Hade sen lite mer än ett dygn att fördriva i Göteborg och jag råkade då slinka förbi en affär som säljer väskor, handväskor och just plånböcker varför jag gjorde ett impulsköp för 698 kronor. Ska man hålla i pengarna ordentligt ska man låta dem flyga iväg först. Kom att tänka på "holdingbolag" men lämnar den förknippningen åt sidan tills vidare. Eller för gott. Nåväl - jag ska just i skrivande stund föra över innehållet från den gamla plånboken till den nya och jag fascineras av innehållet i en kanhända relativt normal plånbok. Det ser ut som följer:

Femhundrasjuttiosju kronor i kontanter
Föreningssparbanks-VISA-kort
MQ Clubcard, silver
Körkort, B-behörighet, utfärdat 12 december 2004
Västtrafik Maxirabatt 100 med utsliten magnetremsa, en kupong kvar och obegripliga anteckningar på baksidan
Västtrafik tjänstekort för Skaraborg, 2007
Intyg i kursen "Vistas på bangård" utfärdat av veterantåg i bergslagen 2005
Studentlegitimation från Mälardalens högskola med senaste terminsmärke från våren 2005
SJ Privatresekort för 2006
Årskort, gymkort, Korpen i Lidköping
Tidtabeller för linje 20, 30, 40 och 63

samt kvitton och biljetter enligt nedan:

Tågbiljett, andra klass Ludvika-Hallsberg, 120kr
Tågbiljett, andra klass Skövde-Falköping, 100kr
Tågbiljett, tredje klass, museijärnvägen Skara-Lundsbrunn
Bussbiljett Hudiksvall-Gnarp, 40kr
Bussbiljett Gnarp-Hudiksvall, 40kr
Kvitto från Rattugglan i Mariestad, 85 kronor. Hamburgare.
Kvitto från överskottsbolaget i Lidköping, 60 kronor och 50 öre. Brevkorgar.
Kvitto från Korpen på ovanstående gymkort, 2500 kronor.

och dessutom ett avrivet hörn från ett papper, med ett uppskrivet biljettbokningsnummer samt en tepåse, "indian spice", lipton.

Det är nu på sin plats med en analys av ovanstående. Femhundrasjuttiosju kronor i kontanter behöver inte betyda mer än att jag är innehavare av just den summan och det är precis vad det också betyder, och inte mer. Det bevisar varken rikedom eller fattigdom och det är nog väl så. Ett VISA-kort är det likadant med, det bevisar inget - kontot som kortet är kopplat till kan ju lika gärna vara övertrasserat som fyllt med mängder av pengar. Det är nog väl även med det. Vad gäller de monetära tillgångarna kan väl kanske nämnas att kontot inte är övertrasserat men att det inte är särdeles välfyllt heller.

MQ Clubcard kan eventuellt tyda på att jag går omkring i slimmade jeans från Lindeberg, randig T-shirt, grå farfarströja och en liten svart hatt, men så är inte fallet. Snarare tyder det på att jag tyvärr handlar mer kläder än jag skulle behöva. Jag avfärdar det som ett intresse och blundar för kostnaderna. Körkort med B-behörighet betyder att jag uppnått laglig körkortsålder, förutsett att det är mitt körkort (skrev  jag någonstans att det var innehållet i MIN gamla plånbok jag analyserade?). Nu är så fallet och det är ett under att jag har körkortet kvar, det beror möjligen på att jag kör bil relativt sällan.

Västtrafik maxirabattkort tyder på att jag befunnit mig i Göteborg eller inom f.d. bohustrafikens område och det är riktigt. Jag har alltid ett sådant kort i plånboken, det är mer praktiskt än man kanske anar. Tjänstekortet för skaraborg antyder förutom att västtrafik är snåla att jag är anställd i transportbranschen med anknytning till västtrafik skaraborg och det är också alldeles riktigt. SJ-privatresekortet antyder att jag varit anställd vid SJ tidigare och det är också alldeles riktigt. Gymkortet påvisar en överraskande ambition och det är precis så det förhåller sig. Ambitioner behöver för övrigt inte vara något att skryta med. Studentlegitimationen från 2005 kan härröra sig till en tidigare period i livet då personen på bilden, vilket också framgår av bilden på legitimationen, inte var alltför lycklig och glad. Förekomsten av tidtabellerna för linje 20, 30, 40 och 63 kan tyda på samlarmani eller på att någon gillar att vara förberedd på oväntade situationer. Sanningen är ett mellanting.

Sen var det kvittona och biljetterna. Inget matkvitto, men däremot en massa tågbiljetter. Plånboksinnehavaren tar uppenbarligen aldrig kvitto på affären. Men sparar tågbiljetterna? Vilken skummis! Tepåsen lämnar vi därhän. Det är nog säkrast så. Särskilt som den nog legat i plånboken i bortåt ett halvår...

Är det måntro så, att plånbokens innehåll säger något om dess innehavare? Det är nog tänkbart. När analyserade du din pung senast?